Dış Cephe İskele Parçaları

Dış Cephe İskele Parçaları

Dış cephe iskele parçaları, cephe iskelelerinin kurulum ve kullanım aşamasında kullanılan parçalardır. Dış cephe iskelesi kurulurken ve üzerinde çalışılırken güvenlik elemanları ve bazı parçalar ile güçlendirilir ve daha güvenli bir hale getirilir.

Dış cephe iskele parçaları, iş kazalarının önlenmesi için çok önemlidir. Yüksekte çalışma gerektiren yerlerde yaşanan “insan düşmesi” kazaları, bütün iş kazalarının %37’sini oluşturur. Bu kazaların %25’i “iskeleden düşme” kaynaklıdır. Bu kazaların önlenmesi için dış cephe iskelelerinin talimatlara uygun olarak kurulmuş, standartlara uygun parçalar kullanılmış olması gerekir.

Dış Cephe İskelesi Nedir?

Dış cephe iskele sistemleri en yaygın kullanılan iş ekipmanlarından birisidir. Duvar inşası, sıva işleri, cephe işleri, gemi inşası, boya ve izolasyon gibi pek çok farklı alanda kullanılır. Sabit iskele ve modüler iskele olarak iki çeşidi vardır. Sabit iskelelerin flanşlı ve H tipi olarak iki farklı çeşidi bulunur. İş güvenliği açısından uluslararası standartlarda parçalar kullanılması gerekir.

Dış Cephe İskele Parçaları Nelerdir?

Dış Cephe İskele Parçaları, dış cephe iskeleleri kurulurken ve çalışırken kullanılan bir takım parçalardır. Bu parçaların talimatlara göre kullanılması ve uluslararası standartlarda üretilmiş olması iş sahanızda çalışan güvenliğini artırır.

  • Atlık/Yastık: İskele kurulurken, direklerin altına yerleştirilen ve iskelenin kaymasını, batmasını engelleyen parçadır.
  • Dikme: Üzerinde bağlantı parçalarının yer aldığı düşey borulardır. İskelenin üzerindeki yükü zemine aktaran parçadır.
  • Taban Plakası: Dikmelerin zeminle temasını sağlayan ayaklardır. Yüzeyi geniştir ve üzerine binen yükü daha geniş bir alana yayar.
  • Platform: İskele demirleri arasına yerleştirilen ve çalışanlara bir çalışma alanı sağlayan yüzeydir. İskeleye uygun olarak önceden üretilir.
  • Ana Korkuluk: İskelelerin güvenliğini artıran ve düşmeyi önleyen parçadır. Çalışma alanı seviyesinden 1 metre yüksek olacak şekilde kurulur.
  • Ana korkuluk: En üst yüzeyi her yerde bitişik çalışma alanı seviyesinden en az 1 m yukarıda olacak şekilde monte edilmiş, çalışanın düşmesini önleyen yatay eleman.
  • Ara Yan Koruma: Ana korkuluk ile topuk levhası arasına monte edilen düşmeyi önleyen yardımcı bir parçadır.
  • Bir çerçeve veya
  • Ana korkuluğun üst kenarının oluşturduğu çerçeve
  • Bir veya daha fazla ara koruma
  • Izgara korkuluk
  • Topuk Levhası: Platformların kenarlarından yukarıya doğru uzayan güvenlik parçasıdır. Platform yüzeyinden en az 15 cm yukarıda olacak şekilde ayarlanır ve yukarıdan malzeme düşmesini engellemek amacıyla kullanılır.
  • Bağlama: İskelenin beton yapıya sabitlenmesi ve hareket etmemesi için yapılan bağlama işlemidir. Ankraj gibi parçalar kullanarak yada kolonlara bağlanarak yapılabilir.
  • İnşaat Güvenlik Filesi: Düşmeye bağlı kazalarda yaralanma riskini en aza indirmek için kullanılan güvenlik ağlarıdır. Tüm iskele cephesini kaplayarak aşağıya düşen kişiyi yada malzemeyi durdurur.
  • Enine Boyuna Ara Bağlantı: İskelenin yatay ve dikey olarak desteklenmesini sağlayan parçalardır. İskelenin türüne ve boyuna göre farklı uzunluklarda kullanılabilir.

Güvenlikli Dış Cephe İskeleleri Standartları

Dış cephe iskeleleri, uluslararası standartlara uygun bir şekilde üretilmiş parçalarla ve mühendisler gözetiminde İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliğine uygun bir şekilde kurulması gerekir. Parçalar TS-EN 12811 ve TS-EN 12810 standartlarına uygun olarak üretilmelidir. Dikmeler 48×2.5mm olacak şekilde tasarlanmalıdır.

Gürbüz İskele olarak TS EN 12810-1 belgeli ve TS EN standartlarına uygun iskele sistemleri üretiyoruz. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

-->