İnşaat İskele Yönetmeliği

İnşaat iskele yönetmeliği, iskele kurulacak ve yüksekte çalışılacak işlerde iş sağlığı ve güvenliği artıran standartlardır. İş ortamının güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi, güvenlik kültürünün oluşturulması ve kazaların önlenmesi amacıyla belirlenmiş bir dizi hükmü içerir.

İnşaat iskele yönetmeliği, inşaatlarda iskelelerin kurulum, kullanım ve söküm aşamalarında yol gösterir. Ayrıca dış cephe iskelesi malzeme özellikleri, tasarım ve kurulumu, personel eğitimi ve risk tedbirleri gibi konuları ele alır. Ülkemizde insan düşmesine bağlı iş kazaları, bütün iş kazaları içerisinde %37’lik bir oranla en büyük paya sahiptir. Bu oran, inşaat iskele yönetmeliklerinin uygulanmasının önemini göstermektedir.

İnşaat İskele Yönetmeliği Nelerdir?

Güvenlikli dış cephe iskelelerinin de bulunduğu ekipmanların kullanımı, iş yeri güvenliği ve çalışan sağlığının sağlanması ve iyileştirilmesi gibi yükümlülükler, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bu kanuna bağlı olarak yönetmelikler oluşturulmuştur. İnşaat iskelelerinin kurulum, kullanım, malzeme özellikleri, tasarımı, güvenlik sistemleri gibi birçok teknik hüküm içeren yönetmelikler ve standartlar şunlardır;

  • İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
  • TS EN 12810-1 Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri
  • TS EN 12810-2 Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri
  • TS EN 12811-1 Geçici İş Donanımları
  • TS EN 12811-2 Geçici İş donanımları
  • TS 13662 Ahşap bileşenlerden oluşan dış cephe iş iskeleleri
  • Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

Dış cephe iskele sistemleri üretiminde ve kullanımında bu standartlara uyulması, iş güvenliği açısından çok önemli faydalar sağlayacaktır. İş yerlerinde bu kurallara uyulmamasından kaynaklı bir kazanın yükümlülüğü iş verenlerde bulunabilir.

Dış Cephe İskele Standartları

Güvenlikli iskele sistemlerinin güvenli bir şekilde uzun ömürlü kullanılması için belirlenmiş bir dizi standartlar bulunur. Bu standartlar uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanmış ve standartize edilmiştir. Malzemelerin özellikleri, ebatları, kaynaklar ve bağlantı elemanlarının üretilmesi gibi birçok teknik detayı içerir. Dış cephe iskeleleri tercih ederken bu standartlara göre üretilmiş olmasını tercih etmelisiniz;

  • EN ISO 3834-3
  • TS EN 12810-1
  • TS EN 12810-2, TS EN 12811-1, TS EN 12811-2, TS EN 12811-3 TS EN 12811-4, EN 74-3 EN 74-1
  • TS EN 10219-1 standartlarına göre İskele çerçevelerinin 48,3x,3,0 mm, diagonal elemanların 42×2,5 kesitinde ve yatay boruların ise 34×2,00mm kesitinde üretilmiş olması gerekir.

Gürbüz İskele olarak yerli ve uluslararası standartlara uygun güvenlikli dış cephe iskele sistemleri üretmekteyiz. Dış cephe iskeleleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

-->