Kolon Kalıbı Yapma Kuralları

Kolon Kalıbı Yapma Kuralları

Kolon kalıpları, betonun statik ve mimari şeklini vermek, gerekli ölçülerde inşa etmek için kullanılan inşaat kalıplarıdır. Bir kaç farklı çeşidi bulunan kolon kalıpları, bir inşaatın temel adımlarından birisidir. Kolon kalıbı yapma kuralları göz önünde bulundurularak bu kalıpların yapılması gerekir.

Kolonlar bir binanın ana taşıyıcı elemanları olduğu için, doğru statik hesaplamalarla ve iyi bir işçilikle yapılması çok önemlidir. Kolonlar ne kadar sağlamsa, binanın içindeki insanlar o kadar güvende demektir. Taşıyıcı kolonların yapılması aşamasında, kolona şeklini verecek kalıplar bazı standartlara ve kurallara göre yapılmalıdır. Bu standartlara ve kurallara uymaya kolon kalıpları risk faktörü oluşturabilir. Bu yüzden kolon kalıbı yapma kuralları büyük önem taşır.

Kolon Kalıp Sistemleri Nedir?

Kolon kalıp sistemleri; ayarlanabilen, tekrar tekrar kullanılabilen ve istediğiniz sonuçları alabileceğiniz kalıp sistemleri arasındadır. Kolon kalıp sistemleri ile malzeme israfını engellediğiniz gibi ekonomik olarak da rahatlık hissedersiniz. Kolon nasıl yapılır? Diye bakıp incelersek öncelikle kolon kalıplarının çeşitlerini öğrenmekte fayda vardır. Bu şekilde kolon kalıbı nasıl yapılır ? Sorusuna net bir cevap bulabilir ve ihtiyacnıza yönelik doğru ekipman ve malzemleri temin edip plan yapabilirsiniz. 

Kolon kalıplarının bir kaç farklı çeşidi vardır;

  • Tırmanır Kalıp: Tırmanır kalıp tırmanma askısı ve beton zemine konumlandırılan tırmanma konsollarının üzerinde kurulan platform sayesinde hem perde kalıbının oturacağı bir taban elde edilmekte, hem de güvenli bir iş alanı sağlamaktadır.
  • Tek Taraflı Kalıp: Tek taraflı kalıp alan problemi ile sadece bir tarafına kalıp yerleştirilen perdelerde, barajlar, köprüler ve yeniden yapılanan bölgelerde, yeraltı otoparklarındaki perdelerde kullanılan bir sistemdir.
  • Çelik Perde Kolon Kalıpları:Çelik perde kalıpları oldukça uzun kullanım ömrüne sahip ve sıva gerektirmeyen düzgün beton yüzeyler elde etmek için kullanılan fonksiyonel bir sistemdir. Montaj ve demontajı son derece hızlı ve basit olup perde, kolon, kiriş ve döşemelerde güvenli çalışma imkanı sunmaktadır.
  • Ahşap Kirişli Dairesel Kalıp: Farklılaşan çap boyutunda dairesel perdelerin bulunduğu projelerde uygulanan ekonomik, hızlı ve zaman kazandırıcı çözümler sağlayan bir sistemdir. Sistem plywood, ahşap kiriş ve çelik perde kuşakları olmak üzere 3 ana elemandan oluşur. Çelik kuşaklar gergi aparatları ile esnetilerek panolar dairesel form alır.
  • Ahşap Kirişli Perde Kolon Kalıp: kullanma seçenekleri oldukça geniş ve güvenli bir kalıp sistemdir. Sistemi vinçle ve elle taşınır şekilde dizayn etmek mümkündür. Çağımız teknolojisinde kullanılan en yaygın kalıp sistemidir

Kolon Kalıbı Yapma Kuralları Nelerdir?

Kolon kalıbı yapma kuralları şantiyedeki kalıpçılar tarafından uyulması gereken bazı standartları oluşturur;

  • Kolon ve perdelerin yerleri kolon aplikasyon planından alınan bilgilerle belirlenir.
  • Kolonların proje akslarına göre temele bağlanması gerekir. Bunun için ip iskelesi kullanılır.
  • Aplikasyon planında yazan aks ölçüleri, kolon isimleri, kolon ebatları ve çapı gibi bilgiler yer alır.
  • Aplikasyon planına göre belirlenen kolon yerleri ip iskelesi ile belirlenir.
  • Kolon kalıbı düşeyliği su terzisi ile kontrol edilmelidir.

Gürbüz İskele olarak, 24 senelik tecrübemiz ile kalıp sistemleri üretmekteyiz. İhtiyacınız olan kalıp sistemlerinin satışı ya da kiralanması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

-->