Dış Cephe İskele Çeşitleri

Dış Cephe İskele Çeşitleri

Dış cephe iskele çeşitleri, iskelelerin kurma ve kullanma şekline göre değişir. Dış cephe iskeleleri, farklı çalışma alanlarında, farklı ölçülerde kullanılabilir. Bu yüzden çalışma alanlarına göre farklı iskeleler tercih edilebilir.

Dış cephe iskele çeşitleri, bağlantı sistemlerine göre sınıflandırılır. İskeleler kullanılacağı alana, taşıyacağı yüke ve yüksekliğine göre projelendirilerek seçilir. Çalışma sahasındaki fiziki faktörler ve rüzgar gibi etkenler hesaba katılarak çalışılacak iskele çeşidi seçilir. Dış cephe iskelelerinin 3 çeşidi bulunur; modüler iskele, kamalı flanşlı iskele ve güvenlikli H tipi iskele.

Cephe İskelesi Nedir?

Cephe iskelesi, inşaat ve yapı sektöründe kullanımı en yaygın iş ekipmanıdır. Yüksekte güvenli çalışma alanı ve ulaşım amacıyla kurulur. Duvar yapımı, boyama ve izolasyon işleri, iç ve dış sıva işleri, cephe giydirme, gemi inşası, tünel yapımı, baraj inşaatı gibi birçok farklı alanda kullanılabilir. Çalışanlara güvenli bir çalışma alanı sağlamasının yanı sıra, malzeme indirme kaldırma, daha verimli ve hızlı çalışma gibi avantajlar sağlar. Ülkemizde kullanımı en yaygın olan iskele türü, inşaatın yüzeyi boyunca uzanan cephe iskelesidir.

Dış Cephe İskele Çeşitleri Nelerdir?

Dış cephe iskele çeşitleri, kurulum sistemlerine göre 3’e ayrılır.

Güvenlikli H Tipi İskele

H Tipi İskele, ülkemizde en çok kullanılan iskele çeşitlerindendir. Modüllerden oluşan kafes sistemli bir iskeledir. Bir adet H çerçeve, çapraz ve yatay bağlantılarla birleştirilerek kurulur. H çerçeveler 2 metre yüksekliğinde ve 2,5 metre uzunluktadır. Yüksek ve kalın döşemelerde tercih edilir. Yürüme platformları 300kg/m² taşıma kapasitesine sahip olabilir.

Kamalı Flanşlı İskele

Örümcek iskele olarak da bilinir. Yatay ve dikey boruların bağlantı noktalarından flanş, kurtağzı ve kama kullanılarak birleştirilmesiyle kurulur. Hızlı bir şekilde kurulabilir ve nakliyesi kolaydır. Yüksek yük taşıma kapasitesine sahiptir. Kurulum için çekiç ve insan gücü yeterlidir. Yürüme platformları uzun olduğu için tek bir kurulum ile geniş yüzeyler üzerinde çalışma yapılabilir.

Modüler İskele

Modüler iskele, tüm iç ve dış montaj, tesisat ve restorasyon işinde kullanılabilen, tekerli yapısı sayesınde hareket edebilen iskelelerdir. Hareket kabiliyetinin olması sebebiyle hızlı ve pratik bir kullanım sağlar. Kurulum ve söküm işlemleri kolaydır ve istenilen yüksekliğe kurulabilir.

Dış Cephe İskele Standartları Nelerdir?

Dış cephe iskelelerinin üretiminde uyulması gereken bazı uluslararası standartlar vardır. Bu standartlar iş güvenliğini artırmak için belirlenmiştir.

  • Dış cephe iskele dikmelerinin 48,3×3,0mm şekilde üretilmiş olması gerekir.
  • Diyagonal ve yatay elemanları 48×2,5mm olarak üretilmiş olması gerekir.
  • Boruların belirli testlere tabi tutularak TS EN 10219-1 belgeli olması gerekir
  • EN ISO 3834-3 belgesine sahip olması gerekir.
  • TS-EN 12811-2 standartlarına uygun olması gerekir.

Gürbüz İskele olarak uluslararası standartlarına göre Dış Cephe İskele Sistemleri üretmekte ve projelendirmekteyiz. İhtiyacınıza uygun iskele sistemleri projelendirmesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

-->