Döşeme Kalıp Sistemleri

Döşeme kalıp sistemleri

Döşeme Kalıp Sistemleri döşemeler üzerindeki yükleri, kiriş veya kolonlara aktaran betonarme elemanlarıdır. Genelde yatay olarak konumlandırılırlar. İnşaat yapılarının önemli bir parçası olan bu elemanları oluşturmak için kullanılan kalıplara da Döşeme Kalıbı denir. Döşeme Kalıpları kullanım alanına ve ihtiyaca bağlı olarak ahşap, çelik, plywood ve plastik kalıp türlerine göre üretilebilmektedir.

Döşeme Kalıp Sistemleri üst katlardan ve yapının diğer elemanlarından gelen ağırlığı, kolon ve kirişlere iletir. Burada amaç; yapının statik dengesini sağlamaktır. Bu sayede yapının yüke karşı dayanıklılığı arttırılmış olur. Sistemlerde ihtiyaca bağlı olarak farklı döşeme yöntemleri kullanılabilir. Bunlar; kirişli döşeme, kirişsiz döşeme, dişli(nervürlü) döşeme, kaset(ızgara) döşeme ve asmolen döşemedir.

Kalıp Sistemleri ve döşeme yöntemi fark etmeksizin tüm ürünlerimizde projelendirme ve süpervizörlük hizmeti tarafımızca sağlanmaktadır. Gürbüz İskele ve Kalıp Sistemleri güvencesi ile kurulum ve depolama hizmetlerimizden de yararlanabilirsiniz.

döşeme kalıp sistemleri

Döşeme Kalıp Sistemleri Nedir?

Kalıp Sistemleri inşaatlardaki en önemli yapı elemanlarından birisidir. Yapılarda kalıp işçiliği ne kadar düzgün olursa yapının taşıyıcılığı ve dayanımı o derece yüksek olur. Bu sebeple kalıplar teknik bilgisi olan kişilerce projelendirilip teknik bir ekiple uygulaması yapılmalıdır.

Kalıp Sistemleri en önemli görevlerinden birisi de betonarme elemanlara gerekli boyut ve şekli vermektir. Taze beton ağırlıklarını, taze beton basınçlarını ve beton dökümü sırasında ortaya çıkan ilave yükleri taşır. Kullanım alanlarına ve faaliyetlerine göre değişiklik gösteren, son derece geniş bir kapsama sahip, güvenli sistemlerdir.

Döşeme Kalıbı Nasıl Yapılır?

Döşeme Kalıpları kiriş ve hatıl kalıpları ile birlikte yapılır ve sisteme entegre edilir. Döşeme Kalıpları, yapının diğer unsurlarından gelen yükü taşıyabilmesi için döşeme altından desteklenir. Döşeme altı desteklerinde genellikle kereste kullanılır. Döşeme kalıbı için plywood ya da kereste kullanılabildiği gibi hazır döşeme kalıpları da kullanılabilir.

Döşeme Kalıp içerisinde; çekme gerilimlerini önlemek adına, çekme olan kısımlara çelik bir parça eklenir. Eklenen bu çelik parça sayesinde kesme gerilimi engellenmiş olur. Çeliklerin doğrultusuna dik olacak şekilde, dağıtma çelikleri sisteme bağlanır. Son olarak donatı çelik yerleştirilir. Daha sonra döşeme betonları kolon ve kiriş betonu ile dökülür.

inşaat kalıp sistemleri

Döşeme Kalıbı Sistem Özellikleri Nedir?

  • Döşeme tahtaları ortalama 50 cm aralıklı ızgaraların üzerine çakılır.
  • Izgaraların altında 100 cm ara ile 5/10 kirişlere oturtulur.
  • Bu kirişler 100–150 cm aralıklı dikmeler ile taşınır.
  • Payanda, çapraz, destek kalıbın diğer kullanılan elamanlarıdır.
  • Döşeme asmolen yapılacaksa, aralıklı ve aralıksız bloklar dizilir.
  • Kalıp derinliği daha fazla tutulur.

Döşeme Kalıp Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Döşeme Kalıbı barajlar, tüneller, köprüler, yüksek istinat duvarları, çok katlı binalar, ufak yapılar ve silolar gibi yapıların inşaasında kullanılabilir. Kalıp sistemlerimiz, inşaat sürelerinde büyük bir zaman tasarrufu elde etmenizi sağlayacaktır.

Mekanik testlere tabii tutulmuş TS EN 10219-1 belgeli standart boru ve profillerden üretilir. Üretim EN ISO 3834-3 kalite standartlarında gazaltı kaynak robotlarında yapılmaktadır.

İskele Kurulum Yönetmeliği kapsamında yapılan kurulumlarda; iş kaza oranının oldukça düşük, hatta neredeyse yok denecek bir seviyede olduğu gözlemlenmiştir.

Kalıp altı iskele fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için, müşteri hizmetlerimizle iletişime geçebilir, mevcut indirimlerden ve avantajlardan yararlanabilirsiniz.

-->