Malzeme Çıkartma Platformu Nedir?

Malzeme Çıkartma Platformu Nedir?

Malzeme çıkartma platformu, yüksekte çalışma gerektiren şantiyelerde kurulması gereken bir sistemdir. Malzemelerin güvenli bir şekilde üst katlara taşınmasına yardım eder. Özellikle kalıp malzemelerinin bir alt kattan bir üst kata çıkartılması esnasında büyük kolaylık sağlar.

Kule vinçlerin taşıdığı yüklerin güvenli bir şekilde katlara ulaştırılması gerekir. Bu aşamada yüksek güvenlik sağlanması hem çalışan güvenliği hem de malzemenin güvenliği için çok önemlidir. Olası kazaların engellenmesi, zamandan tasarruf etmek ve iş yükünü azaltmak için malzeme çıkartma platformu kurulabilir.

Malzeme Çıkartma Platformu Ne İçin Kullanılır?

İnşaat alanlarında en temel işlerden birisi, biten bir kattaki malzemelerin güvenli bir şekilde üst katlara çıkartılması yer alır. Özellikle kalıp malzemelerinin taşınması, işçiler için büyük bir yük oluşturur. Ülkemizde malzemelerin bir üst kata çıkartılması için;

  • İşçiler tarafından el yordamıyla
  • Makara sistemleri veya inşaat asansörü yardımıyla
  • Cephe kenarlarına kurulan malzeme alma platformları

Gibi sistemler kullanılmaktadır. Malzeme çıkartma platformu bu sistemler arasından en pratik ve güvenli olanlardan birisidir. Özellikle kalıp uygulaması için kullanılan kalıp parçalarının bir üst kata çıkartılması için kolay ve güvenli bir yoldur.

Kule vinçlerin taşıdığı büyük yüklerin, katlara güvenli bir şekilde ulaştırılması gerekir. Fiziksel olarak vinçlerin bu malzemeleri direk kata bırakması mümkün olmadığından, cephe kenarlarına cephe platformu kurulur. Vinçler yükleri bu platformlara koyarak katlara ulaştırır. Böylece hem zamandan hem de iş yükünden tasarruf sağlanır. Yük platformları yine vinçler aracılığıyla kolayca üst katlara taşınabilir. Koruyucu parmaklıklar, korkuluklar ve sağlam tabanlarıyla olası düşme risklerini azaltır.

Malzeme Alma Platformu Standartları Nelerdir?

Dış cephenin kenarına kurulan yük koyma platformları, mühendisler gözetiminde kurulmalıdır. Platformun kurulum aşaması, üretim malzemeleri ve personel eğitimi belirli standartlar çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.

  • Sistemin mekanik testlere tutulmuş olması
  • TS EN 10219-1 belgeli boru ve profillerden üretilmesi
  • Kaynaklarının EN ISO 3834-3 standartlarına göre yapılması
  • Kiriş sisteminin her iki yöne doğru uzatılmış olması
  • Kiriş bağlantı noktalarının kontrol edilmesi
  • Azami yük sınırının belirlenmesi
  • Taban ve kenarların korkuluklarla kapatılması

Gibi standartların göz önünde bulundurulması iş güvenliği açısından önem taşır.

İnşaatlarınızda iş güvenliğine önem veriyor ve kazalar yaşanmasını istemiyorsanız güvenlikli inşaat sistemleri kullanmanız çok önemlidir. Gürbüz İskele olarak inşaat güvenliğini azami seviyeye çıkartacak TSE ve ISO belgeli dış cephe iskele sistemleri, güvenlik ekipmanı ve iskele platformları üretmekteyiz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

-->