Yüksekte Çalışma Ekipmanları

Yüksekte Çalışma Ekipmanları

Yüksekte çalışma ekipmanları, çalışanların düşme riskinin olduğu sahalarda yaşanabilecek kazaları en aza indirmeye çalışan ekipmanlardır. Çoğu iş alanında yüksekte çalışmak işin bir doğal gereğidir. Bu sahalarda yapılan çalışmalarda olabilecek kazaları en aza indirmek için bazı yasal mevzuatlar ile düzenlenmiş ekipmanlar kullanılır.

Yüksekte çalışma gerektiren yerlerde insan hayatına risk oluşturan faktörler yer alır. Yapılan araştırmalarda iş kazalarının %37,4’ü “yüksekten düşme” kaynaklıdır. Bu oranı daha aşağıya çekmek amacıyla İş Güvenliği Mevzuatına uyulması gerekir. İş Güvenliği Mevzuatı, çalışma sahalarında bulunan risk faktörlerinin analiz edilip, çalışma alanlarının standartize edildiği yönetmeliklerdir. Bu yönetmeliğe göre yüksekten çalışma gerektiren yerlerde yüksekte çalışma ekipmanları kullanılması zorunludur.

Yüksekte Çalışma Ekipmanları Nelerdir?

Yüksekte çalışma ekipmanları, genel olarak düşmeye karşı koruma, çalışanın düşmesini engelleme veya yaşanan bir düşmeyi durdurma için kullanılan kişisel ya da toplu koruyucu sistemlerdir. Bu sistemler çalışanın hareket kabiliyetini sınırlandırmadan en yüksek seviyede güvenlik sağlamayı amaçlar.

İnşaat Güvenlik Filesi

İnşaat güvenlik ağı, yüksekten düşen kişilerin zemine ulaşmadan yakalamak için tasarlanmış filelerdir. Çalışma seviyesinin altına kurulur ve düşen işçiyi yada malzemeyi yakalar. Düşme mesafesini azaltarak yaşanabilecek yaralanma ve ölümleri en aza indirir. Esnek bir yapıya sahiptir ve düşme enerjisini absorbe eder.

Güvenlikli Dış Cephe İskeleleri

Dış cephe iskele sistemleri yüksekte çalışma gerektiren yerlerde kullanılan ana ekipmanlardan birisidir. Dış cephe iskeleleri, güvenlik açısından kurulum ve kullanım aşamasında farklı standartlara tabiidir. Kullanılacak iskelelerin TS EN 12810-1 standartlarına uygun şekilde üretilmiş ve TSE belgesine sahip olmalıdır.

  • Örümcek İskele (Flanşlı iskele)
  • H tipi iskele
  • Modüler İskele

Olmak üzere üç farklı çeşidi vardır. İskelelerin kurma sökme planlarına uyulması ve üzerinde çalışan personelin eğitilmesi gerekmektedir.

Kişisel Koruyucu Ekipmanlar

Yukarıdaki sabit yüksekte çalışma ekipmanları yanı sıra, işçiler tarafından kullanılması gereken kişisel koruyucu ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar diğer sistemlere entegre olarak kullanılır.

Paraşut Tipi Emniyet Kemeri

Tam vücut kemer sistemleri yada bir diğer bilinen adıyla paraşut tipi emniyet kemeri, genel olarak düşmeyi durdurma amaçlı vücut giysileridir. Vücudun tamamaını sararak takan kişiyi düşme sırasında tutmak ve yere çakılmasını önlemek amaçlı kullanılır. Paraşut tipi emniyet kemeri, TS en 361 standartlarına uygun olarak üretilmiş kayışlar, bağlantı elemanları, tutturma elemanları ile üretilmiş olmalıdır. Takan kişinin vücuduna uygun olmalı ve vücudun ağırlık merkezi göz önüne alınarak kullanılmalıdır.

Lanyardlar

Lanyard askı, düşme durdurma amaçlı kullanılan şok emici özellikli kayışlardır. Çalışanı güvenlik halatına veya yavaşlama cihazına bağlar ve olası bir düşme durumunda bedene binecek yükü sönümleyerek yaralanma olasılığını en aza indirir. Bu tip olanına şok emicili lanyard denir.

 Geri Sarımlı Yaşam Hatları

Yaşam hatları, araçlardaki emniyet kemerlerine benzer. Sarmal sistemi sayesinde çalışırken uzayıp kısalabilir. Kişiyi düşmekten korurken hareket kabiliyetine etki etmez. Hem dikey hem de yatay hatlarda kullanılabilir.

Yüksekte çalışma ekipmanları  tercih edilirken, TS standartlarına uygun olarak üretilmiş olması çok önemlidir. Gürbüz İskele olarak çalışan sağlığına ve hayatıne değer veriyor, güvenlikli dış cephe iskeleleri, inşaat fileleri ve güvenlik ekipmanları üretimimizde uluslararası standartlara uyuyoruz. Güvenlikli inşaat malzemeleri ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

-->